суббота, 30 мая 2020 г.

Як без нервів вивчити табличку множення 
- Нам дорослим таблиця множення не здається чимось складним. Але для школярів початкової школи вона може стати справжнім випробуванням. Чи існують способи полегшити процес вивчення і зробити його цікавим та простим для дитини? Спробуємо розібратися 😉
 ✔️ Піфагор! 
Так, саме таблиця, названа на честь давньогрецького філософа та математика, - ваш надійний помічник. Забудьте про набір прикладів, який розміщують на зошитах, та не показуйте його вашому школяру, це не має сенсу. 
 Отже, роздрукуйте таблицю Піфагора, бажано в яскравому кольорі, аби малюку було цікавіше з нею працювати. Потім внесіть ваші заняття в розклад і виділіть на це до 30 хвилин. Коли дитина знає, що у неї в певний час заняття - їй легше налаштуватись.
 Спочатку роз'ясніть дитині суть дії множення - суми кількох однакових доданків. Потім разом роздивіться, як влаштована таблиця. Покажіть малюку, що горизонталь зверху – це перший множник, а вертикаль зліва – це другий множник, або навпаки. На перетині ліній, на яких розташовані числа, і є їх добуток. 
 Допоможіть дитині знайти і таку цікаву закономірність: нехай вона навмання покаже пальцем в будь-яке число, потім проведе прямокутник від нього до лівої і верхньої частини таблиці, та порахує клітинки. Вона побачить, що кількість клітинок в прямокутнику дорівнює цьому числу! Ця особливість таблиці Піфагора допоможе пояснити, що таке площа прямокутника і як її знаходити. Ще одна “фішечка” для того, аби показати, що вчити таблицю не так вже й важко - нагадайте про правило перестановки множників, при якому добуток не змінюється. Тобто дитині стане зрозуміло, що їй потрібно вивчити не всю таблицю.
 І ще декілька легких правил, які скоротять вивчення:
  1. При множенні на 1 будь-яке число залишається тим же. 
 2. Всі приклади на 5 закінчуються на 5 або 0: якщо число парне, приписуємо 0 до половини числа, якщо непарне - 5. Приклади на 5 вполовину менше, ніж приклади на 10 (10 × 5 = 50, а 5 × 5 = 25). 
 3. Множення на 9. Запишіть ряд відповідей в стовпчик: 09, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90. Запам'ятати потрібно перше і останнє число. Всі інші можна відтворити за правилом: перша цифра в двозначному числі збільшується на 1, а друга зменшується на 1. 
 4. Приклади на 10 закінчуються на 0 та починаються з числа, на яке ми множимо. 
✔️ Повторення - мати навчання. Всі знають це правило і воно працює й досі. Але для малечі обирайте певний шлях: спочатку запитуйте за порядком і повільно, а потім – в довільному порядку і поступово скорочуйте час на роздуми.
 ✔️ Гра - працює! Навчання дітей початкової школи повинно бути захоплюючим та різноманітним. Тому для закріплення матеріалу оберіть різні ігри. Наприклад: 
☑️ зробіть картки з прикладами множення, але без відповідей. Перемішайте, сховайте і нехай дитина тягне картку за карткою. За правильні відповіді можна придумати винагороди (цікаві наліпки, маленькі цукерки або поцілуночки)
 ☑️ зробіть картки з відповідями і нехай дитина називає кілька прикладів, які в результаті дадуть число на картці
 ☑️ рахуйте реальні речі з життя, коли гуляєте в парку, можна рахувати білочок, які живуть на різних деревах. Або рахувати кількість машин у різних дворах чи квіточки у горщиках. Прикладів безліч - головне, це інтереси вашого малюка. Що цікаво - на тому й тренуйте таблицю множення. 
✔️ Онлайн-тренажери Під час карантину всі освоїли різні електронні інструменти, тож беріть і ви у свій кошик знань онлайн-тренажери для закріплення таблиці Піфагора. Їх в інтернеті існує велика кількість, разом з дитиною ви можете обрати тренажер на свій смак.
 ❗️І пам’ятайте - всі діти різні. Одному треба більше часу, іншому - менше і це нормально. Тільки любов та спокій, розумна похвала та послідовність допоможуть вам і дитині у навчанні. Передавайте малюку вашу впевненість в успіху та позитивний настрій - і він віддячить вам чудовими результатами в короткі строки. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий